Aktivnosti Zajednice klubova

Aktivnosti Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije mogu biti redovne i planske, a planiraju se i usmerene su ka lečenju alkoholizma u Srbiji i promovisanju zdravog života – BEZ ALKOHOLA.

Redovne aktivnosti obuhvataju svakodnevni rad na realizaciji zadataka propisanih Statutom.


Planske aktivnosti Zajednice klubova

definišu se godišnjim Planom rada Zajednice, i njime su obuhvaćeni:
– Plenum Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije
– Simpozijum i Skupština Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije
– Skupštine Klubova Zajednice, i
– Vankupske aktivnosti Klubova Zajednice

Pošto Zajednicu klubova čine upravo Klubovi lečenih alkoholičara Srbije koji su njeni članovi, godišnji Plan rada Zajednice obuhvata i termine zajedničkih i vanklupskih aktivnosti Klubova Zajednice (Skupštine klubova, izleti, šah turniri, škola alkoholizma i slično…).

Dve glavne planske aktivnosti koje sprovodi Zajednica klubova lečenih alkoholičara Srbije su Plenum i Simpozijum/Skupšina Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.


Plenum Zajednice

Plenum Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije se obično planira u martu mesecu. Rukovodstvo Zajednice određuje naziv teme i vrši kompletnu organizaciju i realizaciju Plenuma.

Lečeni alkoholičari i saradnici iz Klubova lečenih alkoholičara Srbije pišu radove po temi i dostavljaju ih na pregled.

Na Plenumu, autori čitaju izabrane radove, uz stručne komentare prof. dr Tomislava Sedmaka. Po završenom Plenumu, štampa se Zbornik radova, sa stručnim komentarima.

Teme dosadašnjih Plenuma
Aktivnosti Zajednice – Teme održanih Plenuma Zajednice

Simpozijum i Skupština Zajednice

Simpozijum i Skupština se obično planiraju u oktobru mesecu, u trajanju od 3 dana.

Prva 2 dana su namenjena za edukaciju terapeuta i lekara po određenim temama iz oblasti alkohologije i edukaciju slušalaca iz lokalne zajednice o alkoholizmu, a trećeg dana se održava godišnja Skupština Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Na Skupštini se podnosi godišnji izveštaj o radu Zajednice klubova i usvaja Plan rada Zajednice za narednu godinu.

Po održanom Simpozijumu, uređuje se i izdaje Zbornik radova koji su prezentovani na Simpozijumu Zajednice klubova.

Teme Simpozijuma ZKLAS
Aktivnosti Zajednice – Teme održanih Simpozijuma Zajednice

Krajnji cilj rada i angažovanja Zajednice i klubova lečenih alkoholičara Srbije je doprinos i učešće u lečenju alkoholizma u Srbiji i naročito u lečenju alkoholizma u Klubovima lečenih alkoholičara Srbije.


Vezani članci

RAD ZAJEDNICE KLUBOVA U LEČENJU ALKOHOLIZMA

ORGANI ZAJEDNICE KLUBOVA

PLAN RADA ZAJEDNICE KLUBOVA


Članovi ZKLAS u emisiji OBN televizije: Dejana talk show
„Ovisnost o alkoholu

Juna 2020. godine Zajednici klubova lečenih alkoholičara Srbije upućen je poziv OBN televizije iz Bosne i Hercegovine, da pošalje učesnike iz Srbije u emisiji „Dejana talk show“ na temu bolesti zavisnosti od alkohola.

Na poziv ZKLAS-a, odazvali su se članovi Porodičnog kluba „Paunova‟ terapeuta Danice Bošković-Đukić: Dejan Novaković, Olivera Popović i Snežana Timotijević, predsednica Porodičnog kluba „Paunova“, član Odbora za međuklupsku saradnju u ZKLAS.

Dejana talk show – Ovisnost o alkoholu

Novo iskustvo za svakog od njih započeto je zajedničkim motivom koji je u njima nakon više godina uspešnog lečenja sazreo – osećanje misije/dužnosti, nedovođenje u pitanje da li treba ući u jedan ovakav izazov, već odlazak iskrenog srca – makar i samo jednom gledaocu probuditi svest o mogućnosti lečenja od alkoholizma, pozitivnim primerom pružiti ruku podrške za takvu odluku.

Osećanje opredeljenosti, jasnoće i radosti obeležilo je čitavo putovanje u Sarajevo i činilo smislenim prebroditi strah od javnog nastupa, pobediti svoju nesigurnost još jednom, još jednom biti izvanredno hrabar/a i zahvalan/a.

Organizacija smeštaja u hotelu od strane domaćina OBN Televizuje bila je besprekorna, sa obezbeđenim pravilima apstinencije i poštovanjem mera epidemiološke Covid19 situacije u zemlji, kako u hotelu tako i u studiju. Sveopšte gostoprimstvo i srdačnost producenta i voditeljke, televizijskog osoblja i osoblja hotela „Ibis“, boravak su učinili prijatnim i zauvek ubeleženim u sećanju.

Snimanje emisije Dejana talk show – Ovisnost o alkoholu

Snimanje emisije „Dejana talk show“, 24. juna 2020, podrazumevao je podele ličnih životnih priča iz bolesti i lečenja zavisnosti od alkohola uz učešće gostiju iz Beograda i Sarajeva. U dijalogu sa voditeljkom emisije, odgovarali smo na pitanja: Kako je zavisnost počela?, Kako se razvijala? Šta su bile posledice? Koje su promene ostvarene lečenjem?, kako iz ugla lečenog alkoholičara, tako i iz ugla saradnikai porodica. U prikazima razvoja bolesti i lečenja, u okvirima koncepta emisije, posredno su pomenute socio-terapijske metode lečenja veterana alkohologije: prof. dr Branka Gačića, kao i prof. dr Vladimira Hudolina. Pomenut je značaj rada socio-terapijskih Klubova lečenih alkoholičara kao važne poluge u održanju apstinencije lečenog alkoholičara, u stvaranju i nezi novih kvaliteta života za čitavu porodicu i širu društvenu zajednicu.

Emisija je prikazana u subotu, 27. juna 2020. u 17.50h na OBN Televiziji, BiH.

Regionalna saradnja ZKLAS i UKLA Federacije BiH

Ovom prilikom, naši predstavnici su se upoznali sa članovima Klubova lečeni alkoholičara „Novi grad“ i „Stari grad“ iz Sarajeva. Sa predsednikom KLA „Novi grad“, Džananom Hujićem, razmenjeno je iskustvo rada klubova Sarajeva i Porodičnog kluba „Paunova“ iz Beograda, kao i međusobno upoznavanje sa radom i organizacijom Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije, UKLA FBiH i JU Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo.
Časopis „Paunovo pero“ poklonjen je ovim sarajevskim klubovima kao jedan od primera aktivnosti klubova u Srbiji.

Ovaj susret smatramo značajnim za otvaranje vrata saradnje i međusobne podrške klubova, te razmene u budućnosti. Najsnažniji osećaj koji je tom prilikom podeljen bila je povezanost bolešću i lečenjem, neprocenjiva iskrenost i razumevanje, ali i osećaj uživanja u sadašnjem kvalitetu života koji nema premca i za koji smo se još jednom opredelili da ćemo se i dalje se boriti i negovati ga kroz aktivnosti Kluba lečenih alkoholičara.  

Dejana talk show – Ovisnost o alkoholu 

Za sve učesnike ovo je bio dodatni terapijski iskorak, podrška za dalje lične promene, prilika za osnaživanje međunarodne saradnje Klubova lečenih alkoholičara i davanje doprinosa široj društvenoj zajednici kroz nastupe u emisijama sličnog karaktera.

Za Zajednicu klubova lečenih alkoholičara Srbije ovaj nastup značajan je zbog negovanja uspešne saradnje sa Klubovima lečenih alkoholičara iz Bosne i Hercegovine, kao i otvaranja mogućnosti za slične saradnje sa Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom i Makedonijom.

Snimak emisije Dejana talk show – Ovisnost o alkoholu možete videti na linku
https://youtu.be/52gv_ZP3LvY


Aktivnosti Zajednice – u medijima

♣ Aktivnosti Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije su redovno propraćene od strane medija u Srbiji. Na taj način se afirmiše rad Zajednice klubova u lečenju alkoholizma u Srbiji i promoviše značaj zdravog života – BEZ ALKOHOLA, za što se Zajednica zalaže. Ovde možete pogledati neke od primera medijske podrške aktivnostima Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije.

Dejana talk show – Ovisnost o alkoholu

26. Simpozijum Zajednice, Vršac, 2010 (www.rtv.rs)

Plenum Zajednice, Valjevo, 2011 (www.obvaljevo.rs)

27. Simpozijum Zajednice, Leskovac, 2011 (www.juznevesti.com)

28. Simpozijum Zajednice, Vrnjačka Banja, 2012 (www.vrnjackabanja.org)

30. Simpozijum Zajednice u Novom Sadu, 2014 (www.novisad.rs)