Posledice alkoholizma

Zdravstvene posledice alkoholizma

Pijenje alkohola utiče i „na telo i na dušu“ alkoholičara, odnosno, nastaju telesne i psihičke posledice alkoholizma.
Vrsta i stepen zdravstvenih posledica alkoholizma zavise od više faktora, kao što su: genetska struktura osobe, vrsta i količina popijenog alkohola, način života, fizička aktivnost tokom perioda pijenja itd…

Telesne posledice alkoholizma

Alkohol u organizmu vremenom napada skoro sve organe alkoholičara, a naročito stradaju srce, jetra i nervni sistem.
Telesne posledice alkoholizma su brojne, a mogu se manifestovati kao: podbulost, crvenilo lica, zakrvavljene oči, katar jednjaka, gastritis, čir želuca, ciroza jetre, oštećenja srca, krvnih sudova, centralnog nervnog sistema i perifernih nervnih vlakana.

Pijenje alkohola uzrok je mnogih obolenja i znatno skraćuje život alkoholičara. Alkoholizam je mnoge ljude prerano odveo do smrti. Zato se i kaže da je alkoholizam „dobrovoljna prečica do smrti“.

Psihičke posledice alkoholizma

Alkohol je psihoaktivna supstanca, što znači da deluje direktno na mozak osobe koja ga pije, stvarajući joj psihičke posledice alkoholizma, koje se mogu manifestovati kao:

poremećaji psihičkih funkcija, se uočavaju kroz: pad kocentracije; česte i nagle promene raspoloženja; smanjenje volje; nezainteresovanost za život
promene karaktera, ličnosti i alkoholičarsko ponašanje
psihotični poremećaji – alkoholna ludila, spadaju u najteže psihičke posledice alkoholizma. Postoje u više oblika: patološko napito stanje; delirijum tremens; Korsakovljeva psihoza; alkoholna demencija; alkoholna patološka ljubomora; alkoholna halucinoza i alkoholna padavica – epilepsija

Porodične posledice alkoholizma

Razvoj alkoholizma u porodici ostavlja posledice na celu porodicu, tako da ona vremenom postaje potpuno NEFUNKCIONALNA – ALKOHOLIČARSKA PORODICA.

U alkoholičarskoj porodici čak i manje krize i problemi mogu dovesti do potpune blokade njenog funkcionisanja.

Braneći se od raspada, nefunkcionalna porodica proizvodi simptom (bolest) kod jednog od svojih članova.

Paradoksalno je, ali upravo ta bolest je faktor koji zadržava porodicu na okupu u bolesnoj ravnoteži, koja ima uticaj na sve članove. 

nasilje kao porodična posledica alkoholizma
nasilje kao porodična posledica alkoholizma

U alkoholičarskim porodicama često se dešava porodično nasilje

Alkoholizam jednog ili više članova u porodici neminovno stvara porodične posledice i narušava: komunikacije, emocionalne i seksualne odnose, porodične uloge, finansijsko stanje u porodici, kao i društvene veze sa rodbinom i prijateljima.

Svojim razornim dejstvom, alkoholizam često dovodi do razvoda brakova i raspada kompletnih porodica.

Kod dece iz alkoholičarskih porodica javljaju se psihički poremećaji, problemi u školi i problemi socijalnog prilagođavanja.

Profesionalne posledice alkoholizma

Profesionalne posledice alkoholizma se mogu manifestovati kao posledice u vezi odnosa prema poslu i posledice vezane za alkoholičarsko ponašanje na poslu.

Posledice u vezi odnosa prema poslu

U posledice vezane za odnos prema poslu spadaju: izostajanje sa posla; česta bolovanja; povrede na radu i invalidnost. Alkoholičar izostaje sa posla 2 meseca godišnje ili 10 godina za ceo radni vek.

15% muškaraca na invalidskoj komisiji su alkoholičari, a od toga 20% njih dobije invalidnost prve kategorije. alkoholičari se triput češće povređeju na poslu nego zdravi ljudi.

posledice alkoholizma na poslu
posledice alkoholizma na poslu

Posledice vezane za alkoholičarsko ponašanje na poslu

Posledice vezane za alkoholičarsko ponašenje na poslu se manifestuju kao:
♣ gubitak interesovanja za posao
♣ promenjivo raspoloženje na poslu
♣ sklonost kritici i oponiranju
♣ suprotstavljanje kolegama i nadređenim na poslu
♣ okrivljivanje drugih
♣ česti međuljudski konflikti

Šire socijalne posledice alkoholizma

Ove posledice se odnose na posledice alkoholizma u saobraćaju i u kriminalu.

Posledice alkoholizma u kriminalu

Veza između alkoholizma i kriminala je odavno poznata. Po statistici, učinioci 50% – 60% svih kriminalnih radnji su alkoholičari.

Najčešći oblici kriminalnog ponašanja u vezi sa alkoholizmom su: krađe; agresivno i nasilničko ponašanje; seksualni delikti; teške telesne povrede; ubistva i maloletnička delikvencija.

Blizu 50% ubica i silovatelja su u vreme izvršenja dela bili pod dejstvom alkohola. Oko 50% nasilničkog ponašanja u porodici izvršili su muževi alkoholičari. U 90% huliganskih postupaka na ulicama uzrok je alkohol.

Kako lečenje alkoholizma utiče na posledice alkoholizma?

Lečenje alkoholizma pozitivno utiče na posledice alkoholizma kod alkoholičara.

Najpre se uočavaju fizičke promene kod alkoholičara: smanjuje se crvenilo lica, podbulost, smanjuje se težina, koža izgleda svežije, a pogled je bistriji.

Vremenom se popravlja opšte stanje zdravlja, lekarski nalazi su znatno bolji, neki se lekovi ukidaju a neki smanjuju.

Takođe se uočavaju psihičke promene, pojačava se sposobnost logičkog mišljenja i rasuđivanja.

Ponovo se javljaju emocije, jača volja, samopouzdanje i motivacije za nastavak lečenja alkoholizma.

Popravljaju se bračni i porodični odnosi, alkoholičar je znatno efikasniji i uspešniji na poslu i rado viđen član u društvu.

Naravno, ništa se ovo ne postiže bez aktivnog učešća alkoholičara i saradnika u lečenju i ništa ne ide preko noći.

Apstinencijom i aktivnim angažovanjem u lečenju alkoholizma alkoholičar veći deo posledica alkoholizma može ublažiti, a neke i potpuno eliminisati!!!