Iskustva lečenih u klubovima Srbije

Iskustva alkoholičara lečenih u klubovima Srbije

Iskustva alkoholičara lečenih u klubovima lečenih alkoholičara Srbije, navedena na ovoj stranici predstavljaju lična viđenja vlastitog lečenja alkoholizma u Klubovima.

Takođe, ova iskustva prikazuju do čega ih je alkoholizam bio doveo, a gde su i kako sada, nakon perioda uspešnog produženog lečenja alkoholizma u Klubovima lečenih alkoholičara Srbije.

U daljem tekstu su data lična iskustva alkoholičara koji se u Klubovima lečenih alkoholičara Srbije leče od alkoholizma. Ova iskustva najbolje opisuju njihove doživljaje u dugotrajnom i muktrpnom procesu produženog lečenja alkoholizma.

Lični osvrt jednog alkoholičara

Tokom 20-tak godina pijenja postao sam rob alkohola. Gotovo svaki dan mi je proticao u pijanstvu ili mamurluku. Nikad nisam mogao da se zaustavim na jednom piću. Pio sam koliko sam mogao, pa i mnogo više od toga.

Mislio sam da mogu snagom volje da pobedim alkoholizam, pošto nisam znao da je to bolest. Alkoholizam me promenio u osobu koja laže, manipuliše i udaljava me od meni dragih ljudi.

Jedina sigurna stvar kod bolesti alkoholizma je SMRT

Ovo je bolest koja vremenom preuzme kontrolu nad osobom koja od nje boluje, menja ličnost do granica kad se i ona sama zapita „u šta sam se ja to pretvorio.“

Nekoliko puta sam se lečio i ponovo vraćao u isti pakao.

Kako pobediti alkoholizam?

Samo onaj ko se našao u bolesti zavisnosti može razumeti koliko je teško boriti se sa tom bolešću. Nemoguće je, ili je bar jako teško, pobediti tu bolest sam.

Ja sam imao sreće da mi klub pomogne i to u poslednjem trenutku, korak do smrti. Osetio sam najgore posledice alkoholizma, delirijum, epilepsiju…

Nakon poslednjeg lečenja, po prvi put mi ne trebaju nikakvi blokatori za alkohol, stvorio sam najjači blokator u svojoj glavi, a to je upravo taj strah od smrti koji sam osetio.

Po prvi put poštujem terapiju prepisanu od stručnih lica, a takođe redovno posećujem i klub lečenih alkoholičara.

U Klubu mogu čuti razne teme, priče i iskustva drugih ljudi sa istom bolešću i to dodatno učvršćuje moju odluku da nastavim normalan život, daleko od alkohola.

Aleksa, apstinent 8 godina

Prvih godinu dana mog novog života

…Moji alkoholičarski problemi su kulminirali pre skoro godinu dana, kad sam se pijan popeo na dalekovod. Policija, pregovarači i porodica su tek posle nekoliko sati uspeli da me ubede da siđem, ni sam ne znajući zašto sam se uopšte i popeo.


Na lečenje sam krenuo nakon hospitalizacije, uz veliku podršku porodice, posebno supruge. Sad je atmosfera u mojoj kući mnogo prijatnija, komunicaram sa svima, idem redovno na porodično i klupsko lečenje i nadam se da ću istrajati u nameri ka ozdravljenju.

Kako rehabilitovati sebe i porodicu?

Svestan sam da moram dosta raditi na sebi, kako bih mogao nastaviti dalje sa zdravim životom.

Tek sad shvatam da sam pravio velike greške i ugrožavao svoje telo i duh. Veliki mi je motiv to što se već nakon 10 meseci osećam mnogo bolje, veselije i ispunjenije.

Nameravam da i dalje redovno posećujem klub i nastavim lečenje, jer znam da tamo imam podršku terapeuta i članova kluba. Oni su mi ujedno neka vrsta podsetnika, spremni da mi pomognu u realizovanju moje odluke o izlečenju….

Pavle, apstinent 1 godinu

Moja iskustva iz lične rehabilitacije

….Stekao sam nove prijatelje i više putujem. Umesto za piće, novac dajem za zdravlje, uzimajući biljne preparate, tako da mi se pritisak stabilizovao. Nema više mučnine, nesanice, prekomernog znojenja i oticanja nogu, bolja mi je koncentracija, a i vid mi se poboljšao.

Ništa od ovoga ne bi bilo da nisam promenio sebe i svoje ponašanje, u čemu mi je pomoglo osoblje dnevne bolnice i naravno – Klub.

U Klubu sam kroz iskustva i savete članova učio i sada učim. Možda se u ovom izlaganju nisam držao šablona, ali to bi ukratko bilo moje lično viđenje vlastite rehabilitacije do sada.
Sada se osećam ponosno – radosno što više vidim, više čujem i više uživam, i nastaviću u ovom pravcu i dalje. Osećam se mlađim 10 -15 godina nego pre lečenja, a lečim se već 14 godina. Da nisam prestao piti, sve ovo bi prošlo pored mene, a ja možda ne bi ni bio živ….

Jovan, apstinent 14 godina

Moje iskustvo u porodičnoj rehabilitaciji

Apstinencija kao prvi korak je vrlo važna i ona je uslov za prekid sa alkoholom i bivšim načinom života. Ali šta dalje? Porodica to ne može sama bez stručne pomoći, jer ona to ne zna.

Ako neko misli da apstinent to može sam, mogu reći da je to nemoguće. On mora imati bar nekoga, i neizostavno – KLUB.

U procesu REHABILITACIJE mora se mnogo učiti, raditi i menjati život. Kolike su to teškoće, zna samo onaj ko je to prošao i osetio. Ako se uspostavi apstinencija, a ne promene navike i alkoholičarsko ponašanje, onda se nije mnogo postiglo.

Nataša, saradnik ulečenju

Moji prvi utisci i iskustva lečenja alkoholizma u Klubu

Po preporuci iz dnevne bolnice postala sam član kluba pre tri meseca. Bila sam sumnjičava i mislila da nema potrebe ići na klub, te da je lečenje na odeljenju i dnevnoj bolnici bilo dovoljno i uspešno.

Redovnim dolaskom na klub, prateći njegov rad, promenila sam mišljenje i shvatila da sam tek na početku lečenja.
Kroz diskusije na klubu i probleme koji su obrađivani i razmatrani nalazila sam sebe i shvatila da je meni mesto tu, da nastavim započeto lečenje.

Na klubu stičem nova saznanja o alkoholizmu i načinu uspešne apstinencije.
Uz iskrenu i svestranu podršku članova kluba i terapeuta motivisana sam da ostvarim svoj cilj i da to zlo više nikad ne priđe meni…

Ljiljana, apstinent 3 meseca

Moj put od pakla do svetlosti

…Počeo sam da pijem sve više i više. Sve slabijeg apetita, nisam shvatio da je pakao tu na vratima. Pakao počinje sa prvim priviđanjem malih kučića, bršljana i nepoznatih osoba. Vidim ih. Strah sve veći i veći. Grč u telu, znoj. Bežao bih, ne znam kuda.

Potom me rođaci vode u bolnicu. U bolnici, sve se sručilo na mene. Svi ti kučići, miševi, ljudi, bršljani. O, gotov sam! Kako izaći iz tog pakla? Na momenat vidim i lekara u belom odelu. Bože, to je spas! To je moj početak svetlosti! Stvarno je to bila svetlost koja mi je poklonjena od strane lekara.

Kako do svetlosti?

Dobio sam savez – odmah u Klub. Tako je i bilo. Ja sam sve bolji i bolji. I tako već 23 godine kako me od pakla vodi moj put do svetlosti. I taj put je ukrašen apstinencijom, drugarstvom, prijateljstvom i lepim uspomenama.

Moju svetlost više niked neće ugasiti alkohol. Skupo sam je platio…


Zoltan, apstinent 23 godine

Navedena iskusta predstavljaju samo mali delić dešavanja tokom produženog lečenja alkoholizma u Klubovima lečenih alkoholičara Srbiji.

Naravno, ovo su priče onih koji su PRIHVATILI SOPSTVENO LEČENJE, ostali u Klubovima i USPELI. Od mnogih koji su odustali, mali deo je nastavio apstinirati mimo Kluba, a većina se vratila u stare vode ALKOHOLIZMA ili više nisu među živima… Zato je LEČENJE ALKOHOLIZMA JEDINI SPAS I REŠENJE…

ISKUSTVA LEČENIH ALKOHOLIČARA – U MEDIJIMA


♣ Iskustva članova kluba „Paunova“ Beograd, izneta u emisiji
Dejana talk show – Ovisnost o alkoholu
Život pre, tokom i posle alkholizma, KLA „Grbavica“, Novi Sad
KLA „Dunav“, Novi Sad

KORISNI LINKOVI


♣ Pakao alkoholizma nikad jasniji – Ispovest čoveka koji je dotakao dno