Pravila ponašanja u apstinenciji

Pravila ponašanja u apstinenciji su preporuke za uspešnu apstinenciju, a nastala su iz dugogodišnje prakse lečenja alkoholizma.

Cilj pravila ponašanja u apstinenciji je da doprinesu uspešnom lečenju alkoholizma.

preuzeto iz knjige: „Alkoholizam – od prve do poslednje čaše“,
autori: Dr Zoran Stanković, Dejan Begović, „Kreativni centar“, 2003. god

Pridržavanjem pravila ponašanja u apstinenciji od strane lečenog alkoholičara i saradnika u lečenju smanjuje se rizik nastanka alkoholnog recidiva, što doprinosi uspešnosti lečenja bolesti alkoholizma.

1. Strogo izbegavati mesta i društvo gde ste ranije pili

Ovim se smanjuje rizik od recidiva ili propijanja, i važan je korak u promeni dotadašnjeg alkoholičarskog ponašanja. Odlasci na takva mesta će delovati na lečenog alkoholičara provokativno, u smislu da se opet vrati svojoj staroj ljubavi – alkoholu.

2. U kući ili stanu ne sme biti alkohola

Alkohol u kući/stanu predstavlja direktan izazov i dovodi u iskušenje lečenog alkoholičara da ponovo pije. Odsustvo alkohola u neposrednom okruženju u kome alkoholičar provodi veći deo dana, smanjuje rizik od alkoholnog recidiva.

3. Svaki dan uzimati alkoholni blokator

Osim „zaštitne“ funkcije protiv ponovnog pijenja alkohola, uzimanje alkoholnog blokatora pred saradnikom stvara kod njega osećaj sigurnosti, doprinosi ponovnoj izgradnji izgubljenog poverenja i poboljšanju narušenih porodičnih odnosa.

Pravila za uspešnu alkoholnu apstinenciju

4. Svaki dan bez alkohola treba shvatiti kao kapital

Pritom se ne misli samo na novčanu vrednost, već na DOBITI stečene kroz zdraviji način ličnog i porodičnog života. Kako izreka kaže -„zdravlje je najveće bogatstvo“, tako je i svaki dan proveden bez trovanja samog sebe alkoholom, na neki način kapital.

5. U slučaju krize, odbraniti se organizovanim sistemom odbrane 

Kriza se javlja kao otvorena ili prikrivena želja za alkoholom, i obično je znak zastoja u lečenju alkoholizma. Krizu prvo treba prepoznati i prihvatiti činjenicu da je nastupila.

Iskoristiti znanja stečena u lečenju alkoholizma i ODBITI PRVI NALET KRIZE.
Angažovati se na fizičkim aktivnostima, da se skrene tok misli sa alkohola.

pravila ponašanja u apstinenciji: odbijanje prvog naleta krize
pravila ponašanja u apstinenciji: odbijanje prvog naleta krize

Zatim treba pred saradnikom uzeti dodatni alkoholni blokator i skupa sa njim izvšiti analizu krize, radi njenog prevazilaženja.

Ako to nije dovoljno, OBAVEZNO se javiti nekom od članova kluba ili teraputu. Ovde je veoma važna uloga saradnika i na krizu treba reagovati ODMAH, bez odlaganja.

Pridržavanje pravila olakšava alkoholnu apstinenciju

6. Pomagati u lečenju drugih alkoholičara, naročito ako su u krizi

Osim pomoći osobi u krizi, terapijski cilj ovog pravila je i promena sopstvenog egoističkog alkoholičarskog ponašanja. Lečeni alkoholičar ne treba misliti samo na sebe, već i na to kako da pomogne drugima u nevolji.

7. Otvoreno govoriti o sebi kao alkoholičaru

Osobama važnim u vašem životu, otvoreno recite da ste alkoholičar i da se lečite od alkoholizma.

8. U slučaju recidiva, odmah se javiti terapeutu, radi saniranja recidiva i nastavka lečenja

Pošto je alkoholizam recidivantna bolest, recidiv je redovan pratilac u njegovom lečenju.
Ali, u slučaju recidiva nipošto ne treba odustati od daljeg lečenja.
Angažovanjem terapeuta, članova kluba, porodice i ličnim angažovanjem, recidiv se može sanirati i nastaviti lečenje.

Uloga pravila ponašanja u apstinenciji u lečenju alkoholizma

Pravila ponašanja u apstinenciji sigurno ne mogu sprečiti alkoholni recidiv, već je njihova uloga da lečenom alkoholičaru olakšaju održavanje apstinencije, a samim tim će se smanjiti rizik pojave alkoholnog recidiva ili propijanja.

Alkoholizam je teška bolest čijem lečenju treba pristupiti sasvim ozbiljno i odgovorno, aktivnim učešćem u sopstvenom lečenju i poštivanjem pravila koja su proistekla iz višedecenijske prakse lečenja alkoholizma u Srbiji i svetu.

„NIJE SRAMOTA PASTI, SRAMOTA JE NE USTATI IZA TOGA“