Bilteni klubova Zajednice

Bilteni klubova Zajednice su interni informatori o dešavanjima u Zajednici i klubovima lečenih alkoholičara Srbije. Biltene klubova Zajednice pripremaju i izdaju Odbori međuklupske saradnje Klubova lečenih alkoholičara u regionima Beograd, Niš i Vojvodina. Bilteni se izdaju 2-3 puta godišnje.
U Biltenima se objavljuju članci o:
– aktuelnim dešavanjima u Zajednici i Klubovima lečenih alkoholičara
– temama iz oblasti alkoholizma i socioterapije
– međuklupskoj saradnji Klubova lečenih alkoholičara
– utiscima sa predavanja o alkoholizmu, izleta i večeri poezije
– sportskim i šah takmičenjima
– proslavama Nove godine i Dana žena
– temama iz opšte kulture

Bilten novosadskih klubova
Novosadski bilten2
Bilten 2 kluba Most_Vranje
Bilten2 Most_Vranje
Bilten beogradskih klubova
Beogradski bilten7

Tokom produženog lečenja alkoholizma u Klubovima lečenih alkoholičara Srbije, sve aktivnosti u Klubovima, pa tako i izdavanje Biltena, prvenstveno imaju terapijski cilj – rehabilitaciju i resocijalizaciju lečenih alkoholičara i njihovih porodica.

Članci iz Biltena


Ovde su dati zanimljivi članci iz dosad objavljenih Biltena klubova Zajednice.

Uspešna saradnja sa Fakultetom političkih nauka u Beogradu
(Klub uspešno lečenih alkoholičara „Zdrav život“, Beograd)

Dugogodišnja saradnja našeg Kluba „Zdrav život” sa studentima Fakulteta političkih nauka, odsek za socijalni rad i socijalnu politiku je vrlo uspešna, uz tendenciju da se još više razvije i unapredi.
U novembru i decembru 2010. godine studenti treće godine socijalnog smera (njih 90) bili su na praksi i prisustvovali su radu našeg Kluba. Pošto je prijavljen ovako veliki broj, studenti su radi lakšeg rada raspoređeni po grupama.
Studenti su imali priliku da mnogo toga saznaju i nauče o:
razvoju alkoholizma, poseban ostvrt je dat na alkoholizam mladih;
radu klubova lečenih alkoholičara;
lečenju alkoholizma, rehabilitaciji i habilitaciji;
• tome da grupna porodičn terapija daje najbolje rezultate, itd.
Članovi Kluba su na primerima iz svog života odgovarali na pitanja studenata iz oblasti alkohologije.

Ja i moje telo  (Lazar, apstinent 2 godine)

Ili moje telo i ja? Da li smo jedno, ili smo dva? Rekoše u zdravom telu zdrav duh…Možda… 10 godina provedoh u bavljenju borilačkim veštinama, 10 godina mukotrpnog vežbanja…zdravo telo! A duh? A  ja?…Eh,  mi  nismo bili te sreće, nažalost nikada! Tako da sada čvrsto stojim iza reči: poslovica  je  pogrešno sklopljena!!!   Trebalo je: u zdravom duhu, telo zdravo! Meditiraj, uspostavi ravnotežu, treniraj….  

Tonem u mraku alkohola i droge

A  onda batine, omalovažavanje, maltretiranje od strane roditelja, u mom slučaju oca. Raziđosmo se nas dva, mislim moje telo i ja. Telo sve lepše, atletski lepo, ali duh i ja  u strepnji, strahu, u nemiru od toga daleko.  Ne, mene je postojalo dva. U ogledalu jedan Apolon, neodoljiv, privlačan. A u glavi nemir, haos, u duši mrak. Čudno, jačao sam iz dana u dan, samo spolja. Al iznutra sam jačao sve više u alkoholu i drogama.
E tada glavnu ulogu preuzeh Ja! Volim svoje telo, al samo u ogledalu dok ga gledam spolja. Definitivno se razdvojismo moje telo i ja. Gospodar sam bio Ja! A telo samo oklop, neznatna ljuštura. Al gle, jednog dana, probudi se moje telo pre mene i natera na buđenje i moje Ja. Ustani nahrani me, nahrani plodovima zla! I ja ko svaki sluga, bez razmišljanja, učinih gospodaru svome…

Prema novom početku

Tek posle dugo vremena, dok telo beše namireno i u snu, Ja shvatih i donesoh  presudnu odluku. Zna se ko je u ovoj kući gospodar, Ja! I to viknuh, dreknuh, viknuh slugama uma i duha i pozvah svoje ja. Naredih da se telo čisti od zla. Pobuni se telo,  al je buna bila namah žestoko i u krvi ugašena… Zatim praznina…
Al, sretosmo se ponovo, moje telo i ja, jači no ikada. I od tada postadosmo druga dva… Nerazdvojna!!!

ĆUTANJE (Ana, supruga lečenog alkoholičara)         

U mojoj kući ćutanje traje dosta dugo. Ali sam danas na Uskrs pomislila da je sad kraj ćutanju došao. Ali u ovo sam se prevarila jako. Za Uskršnje praznike dolazile su mi kćerke sa muževima i decom. Bili smo svi na okupu ovog radosnog dana. Bila sam veoma srećna i raspoložena dok su bili praznici. Očekivala sam da će biti više priče i radosti od strane supruga.

Kada su deca stigla, njegova reč je bila “Zdravo”. Svo vreme je ćutao, ni jedne reči više nije bilo. Sa decom se igrao nije, ne pokazujući ni malo radosti, ni interesovanja za bilo šta.
Ručak na stolu, za stolom svi. Deca kuckaju šarena jaja, smeh i radost osvajaju mene.
Imala sam toliko hrabrosti da nisam obraćala  pažnju  što  je  on neraspoložen.

Šta će biti sa mojim očekivanjima?

Posle ručka pitam ja njega: “Zar tebi nije drago, ne voliš što su nam došla deca sa unučićima?” Moje pitanje je bilo bez odgovora. Deca ga pitaju nešto, ali i tu nema odgovora. Nisam mogla poverovati ovo da njegovom ćutanju nema kraja. Ako ga nudim bilo čim, ručak, kafa, pita, on samo klimne glavom, da ili ne. Da li ti znaš da pričaš, ne razumem ja više šta znači klimanje glave. Odgovor dobijem “ne znam”. Odlaskom, pozdrav njegov bio je “Doviđenja”. Teško je poverovati ove moje istinite reči, ali bilo je tako.

Pa kažem sama sebi: “Mili dome teško mi je jako, dokle li ću izdržati tako? U rukama ja sam sada Božjim, pa se nadam da će doći i kraj patnji mojoj.” Moja deca kažu mi ovako: “Dokle  li ćeš majko izdržati tako?” “Ne znam!”
Bože jaki, ajd’ pomozi majci, bolje sada nego li ikada.

Bilteni Klubova Zajednice – u medijima

♣ KLA „Vršačka kula“, Vršac, „TREZVENOST“ – https://www.academia.edu/10334984/%C4%8Dasopis_kluba_le%C4%8Denih_alkoholi%C4%8Dara